2010. március 1., hétfő

Egyházalapítási láz - nő a vallás iránti érdeklődés

Egyházalapítási láz - nő a vallás iránti érdeklődés

http://www.delmagyar.hu/frame/reload2009/dm_logo.gif

Délmagyarország
Farkas Judit
2010.03.01. 11:40

Nem csillapodik az egyházalapítási láz – 2009-ben 169 bejegyzett egyház között oszlott meg az adók egy százaléka. Sok a keresztény és buddhista kisegyház, de találunk ősmagyart és ezoterikusat is.

A szakértő szerint nő a vallás iránti érdeklődés, és jó üzlet is lehet a bejegyeztetés – csak 100 ember kell hozzá és egy alkotmányba nem ütköző alapszabály.

Hárommilliárd forint – ennyit ajánlottak fel az adók egy százalékából a római katolikus egyháznak Magyarországon 2009-ben. Januárban került fel a lista az APEH honlapjára, amelyből kiderül: legalább 169 egyház verseng a felajánlásokért. Az adományok 88 százalékát a történelmi egyházak – a katolikusok, a reformátusok, a Mazsihisz és az evangélikusok – kapták.




Az egyházaknak adott egy százalékokból (5 milliárd forint ) 60 százalék a katolikusoké. Az összeget többek között óvodák, iskolák, szociális intézmények fenntartására, a hátrányos helyzetűek, például a hajléktalanok megsegítésére fordítják. Működtetnek szeretetszolgálatot, levéltárakat, múzeumokat, tehetséges diákokat pártoló alapítványokat.

Az ismert egyházak mellett azonban számos egzotikus vagy furcsa nevű szervezet felbukkan a listán, és sokuknál fogalmunk sem lehet, mit kezdenek a felajánlásokkal. A lista mellesleg duplájára nőtt az elmúlt tíz évben – úgy tűnik, egyre népszerűbb az egyházalapítás.

– A Fővárosi Bíróság kezeli a Magyarországon bejegyzett egyházak listáját, az adatbázisban több mint 400 egyházi jogi személy van – tudtuk meg Nagy Gábor Dánieltől, a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi tanszékének szociológusától. – A szabályozás lehetővé teszi, hogy egy egyház szervezeti egysége is bejegyeztesse magát jogi személyként, így például katolikus szerzetesrendek. Ha ezeket ˝letisztítjuk˝, akkor is több mint 200 a bejegyzett egyházi szervezetek száma, és a lista folyamatosan bővül – mondta a szociológus, aki szerint ennek több oka lehet. Az egyik, hogy sok harmadik országbeli érkezik hazánkba, például a Távol-Keletről, ezért megjelentek nem magyar nyelvű egyházak is.


A Krisna-tudatú hívők közössége is jelen van Magyarországon.
A Krisna-tudatú hívők közössége is jelen van Magyarországon


Ha már Keletről van szó, a lista 168. helyét egy kínai nyelvű keresztény egyház foglalja el szerény 37 ezer forinttal. A Krisna-tudatú hívők közössége mellett több hindu és 15 buddhista egyházi szervezetnek adakoztak az adózók és képviselteti magát az Egyesítő Egyház is. Az akár teljesen más kultúrában élő párokat Moon tiszteletes hozza össze fényképes önéletrajzok alapján.

Egy másik ok, hogy a magyar társadalomban spirituális reneszánszról beszélhetünk: nagy, és egyre nő a vallás iránti érdeklődés. – Az emberek 10–11 százaléka jár hetente templomba, 20 százaléka imádkozik naponta. Jóval több mint kétharmaduk azonban hisz a keresztény Isten elgondolásában és önmagát vallásosnak tartja – világított rá a szakértő. A kutatásokban két nagy típusba sorolják a vallásosságot: az egyik az intézményes, ami egyházi, közösségi keretek között zajlik, a másik a privát, ˝a maga módján˝. Ez utóbbiak aránya 25-től 45 százalékig terjedhet. Érdekesség, hogy az intézményes vallásosság aránya most a fiatal diplomások körében magas az össztársadalomhoz képest.

Az ezoterikus irányultságú kisegyházak is szép számmal képviseltetik magukat. Ezekben keveredik a keresztény, a misztikus keleti, az okkult és az ősi (vagy annak vélt) hagyomány. A ˝Közösség a születés méltóságáért˝ több mint 13 milliót gyűjtött, amivel stílusosan a 13. helyet szerezte meg: bárki tag lehet, aki jelen volt már szülésnél. És ha már hagyomány, 25. az APEH-listán az Ősmagyar Egyház. Az Ankh, az örök élet egyháza száznál is több jótékonysági szervezetet támogatott 2007-ig – akkor frissült utoljára a listájuk. Ám akad több olyan szervezet is, amely rontáslevételt, különböző misztikus szolgáltatásokat kínál – de nem csak ezért lehet jó üzlet egy kisebb egyházat bejegyeztetni.


Nagy Gábor Dániel nem tud olyan egyházról, amelynek küzdenie kellett a megalapításért vagy nem voltak hajlandók bejegyezni.
Nagy Gábor Dániel nem tud olyan egyházról, amelynek küzdenie kellett a megalapításért vagy nem voltak hajlandók bejegyezni.


– Az egyház mint jogi forma gazdasági jogi szempontból a legkedvezőbb lehetőséget nyújtja esetleges bújtatott vállalkozások számára. Egy bejegyzett egyház komoly adókedvezményekhez és lehetőségekhez juthat. Adományt gyűjthet a híveitől, akik karitatív munkát végezhetnek az egyházi szervezeten belül, és mindez nem adóköteles. Segíthetnek felépíteni a gyülekezet- nek egy házat: magánszemély ezt csak legális foglalkoztatási jogviszonyban tehetné. Az egyház nyújthat bizonyos hitélethez kapcsolódó szolgáltatásokat adómentesen, de ennek az értelmezése igen széles körű – hívta fel a figyelmet Nagy Gábor Dániel. A vallástudományi tanszék kutatásai a pénzszerzési előnyök vizsgálatára nem terjednek ki, de 2002 és 2006 között végeztek egy széles körű kulturális-vallási kutatást. Levélben keresték meg a bejegyzett egyházakat.

A bejegyzés kritériumai mellesleg nem éppen szigorúak. Elég 100 fő, aki létrehozza az egyházat, és ha a csatolt alapszabály nem ütközik az alkotmányba, a bíróságnak nincs mérlegelési jogköre.


Szcientológusok

Nem minden országban szeretik. Az ismertebb egyházak közül a szcientológusok a 26. helyre szorultak, 5.270.059 forintot kaptak 1062 főtől. „Ha valaki igazán szeretne egymillió dollárt keresni, annak a legjobb módja, hogy alapítsa meg a saját vallását" – nyilatkozta az egyház alapítója, L. Ron Hubbard az 1940-es évek végén. Nem sokkal ezután megírta Dianetika című könyvét, a szcientológia alapvetését.

John Travolta
John Travolta

A szervezetet sokan vádolják azzal, hogy kihasználja az egyházi státusszal járó üzleti előnyöket – például hogy a tagoknak az előrelépéshez drága tanfolyamokon kell részt venniük, és a szcientológiában érintett cégek beférkőznek az üzleti életbe. Németországban, Franciaországban állami szinten lépnek fel a szcientológia ellen, Magyarországon nem korlátozzák. A pszichiátriaellenes egyház hívei közé tartozik John Travolta, Tom Cruise és Beleznay Endre magyar színész is.

Tom Cruise
Tom Cruise


Egy kis szektatan

Hogyan lehet megállapítani, szektába botlunk-e? – kérdeztük a vallástudományi tanszék munkatársát, aki elmondta: egy tipológiai rendszerrel osztályozzák a vallási közösségeket. Fontos tényező a közösség társadalomhoz, valamint a megváltáshoz való viszonya. Ha a társadalomhoz való viszony negatív – úgy vélik, a Földön nincsenek jó lehetőségek, csak rossz dolgok, az emberekben nem lehet megbízni és a közösséggel szemben erőszakos cselekedeteket követnek el –, szektás jegyeket mutat a csoport. Ahogy akkor is, ha azt mondja a közösség, csak itt nyerhető el a megváltás, sehol másutt és csak akkor kerülhetsz egy jobb életbe, ha náluk maradsz. Ám a szociológia a szektát nem mint megbélyegző kifejezést, hanem mint szociológiai fogalmat használja. Megbélyegző éle a köznyelvben van a szónak.



Nincsenek megjegyzések: